Traverse Forum banner

1 - 20 of 24 Posts

·
Registered
Joined
·
11,121 Posts
pics are not working when clicked on.
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Discussion Starter #3
It's the small plug that goes into larger round plug that sits on outside of throttle body on front side
 

·
Registered
Joined
·
485 Posts
Is there a particular reason that you disconnected it? Was there a problem with the engine before you disconnected it? Anything else disturbed? Maybe a blown fuse , check your fuses.
 

·
Registered
Joined
·
485 Posts
I am trying to see what is could be, maybe a pressure switch or temp sensor, can't find a good diagram.
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Discussion Starter #8
Hey, my reasoning for unplugging it was that I was cleaning the throttle body and also cleaned the pcv valve. My reasoning for cleaning was due to the idle irregularity and stall
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Discussion Starter #10
This is what's going on with my truck....
Traction Control, Stabilitrak , loss of power.
Had to tow it home.Thought it was fuel pump first but pump is strong.
Put in new battery, coils, plugs, that extra cable to the battery and checked all my valves.
Truck ran fine a day or two but never idled out too good....then started crazy idling and stalling out . It would crank up and run a few miles but then it would have to sit a half a day to run again.
That's when I cleaned the pcv and throttle body now it won't start at all it just males a ticking noise.
 

·
Registered
Joined
·
11,121 Posts
he may be referring to the purge valve plug.
 

·
Registered
Joined
·
11,121 Posts
@ 1:48 a big yellow circle pops up around the plug...
is this the one in question?


this is the purge valve. Folks change this- when they have trouble starting the vehicle after a gas fill up.






 

·
Registered
Joined
·
11,121 Posts
so it wont crank?



as in it wont turn at all
or it cranks- but wont fire up?


This part is what gives many owners a hassle--- when they refuel.
open the gas tank cap... and refuel- and afterwards-- its really hard to start.. just cranks and crank... and eventually starts.
after that--- it start like normal.


Im thinking- that if you disconnected that line- the vehicle is in the 'mode' like you just refueled...

the valve may be bad.
I would take it off--- and see if you can blow air through it... like he does in the video.
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Discussion Starter #14
H, where as it was idling erratically, running a couple minutes and dyin before cleaning....now it just tick tick ticks when I crank.
 

·
Registered
Joined
·
11,121 Posts
tick tick tick...


is usually a low charge battery. (or bad connection somewhere).
Check the posts on your battery. they may be full of corrosion.
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Discussion Starter #18
Yes Rbarrios .....it is the plug in the video .....the one with the orange washer type( rubber ?)around it.
 

·
Registered
Joined
·
11,121 Posts
ok. cool. weve figured out what it is.
I would out of curiosity- take that part off- and blow air through it with your mouth.
see if its good.
Im also curious if the batt is low/discharged... from lots of cranking.
so thats what Id do.
check battery and the purge valve.


By the way- the valve if bad--- cost about $30.
im sure local auto parts may be more--
but easy to change.
 

·
Registered
Joined
·
15 Posts
Discussion Starter #20
I will check for currossion as well.....
What to your knowledge is the leading problem with erratic idle and stal
 
1 - 20 of 24 Posts
Top