Service Stabilitrak/Traction Control Off, etc. - Chevy Traverse Forum: Chevrolet Traverse Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 09-06-2019, 09:35 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 115
Service Stabilitrak/Traction Control Off, etc.

It gave this similar series of messages in February this year along with Traction Control Off and Service Traction Control. Also got a Throttle Body message along with engine speed reduced. At that time I replaced the Throttle Body and cleaned out the mass flow sensor and the whole tube between the air filter and throttle body. I also modified the PCV valve (drilling it out). This took care of the throttle body message, but the stabilitrak/traction control stayed on. Then I saw that if the brake fluid level is low it can trigger this issue, so I topped off the brake fluid and the messages went away...

...Until this week. Now the Service Stabilitrak/Traction Control Off/Service Traction Control is back on along with the ABS light. But no throttle body message and no reduced engine speed this time. So I topped off the brake fluid again (I probably have a very slow master cylinder leak). This didn't do it this time. Today these messages came back and while I was stopped at an intersection, someone came up next to me and told me my brake lights were not coming on when I hit the brakes and turned on when I took my foot off the brake. So I took the vehicle home as quickly and safely as I could. When I got home, the brake lights were working fine (messages still on). Also before the brake light discovery on the way home I took it to Advanced Auto parts store and they told me they would not be able to get any codes with their diagnostic tool. I have Torque Pro and no codes pop up with that, either. I'm pretty sure the problem isn't throttle body this time and the problem is most likely due to the brake system.

Anyone have this variant of the Stabilitrak/Traction Control/Brakes issue? Should I go to the dealer on this one? I was going to go to Tires Plus as they've been pretty good with recent fixes, including a brake job about a year ago, but wondering if they have the expertise.

Last edited by neustkg; 09-06-2019 at 09:38 PM.
neustkg is offline  
post #2 of 4 (permalink) Old 11-05-2019, 09:07 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 2
We’ve had the same problem for years.
We have changed out the throttle body. All the sensors and fuses. The last option for us is to change out the computer which we don’t want to do but if we have to, we will.
Kimstraverse is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 11-05-2019, 11:33 AM
Member
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 57
If you have the messages, there have to be codes. These will be ABS codes, so a standard code reader (like mine) will not be able to read these codes (they are not emission codes). You have to get your ABS codes in order to start the process of troubleshooting.

Code readers that read ABS codes are available to purchase - perhaps you have a friend with one? Otherwise you will have to get them read at a shop.
linneje is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 11-08-2019, 07:15 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 295
I used to get those messages with no codes a lot on my 2008. I never took it to the mechanic for them because I knew that they were so intermittent that he would not be able to reproduce and diagnose. when they became more frequent, then I brought it in. My mechanic, in my case, did trace it to the Mass Air Flow sensor. The cause of it was the dirty Milkshake in the air intake, that caused the Mass Air Flow sensor to go. When the Polar Vortex hit the northeast, I was dying with Reduced Engine Power due to a freezing Throttle Body. I suffered for a couple months of sub zero temps till I found the PCV mod. That, along with a catch Can, solved my issues and the truck ran great for a few more years. I sold it with 212K on it and bought a 2015.
electbc is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Chevy Traverse Forum: Chevrolet Traverse Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome